Ból, deformacja stawów, zniekształcenie i zanik mięśni, utratą masy budulcowej kości oraz osteoporoza. Te dotkliwe i utrudniające codzienne funkcjonowanie objawy przewlekłego reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), na które cierpi około 20 milionów ludzi na całym świecie według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2019 roku. RZS jest przewlekłym stanem zapalnym w organizmie oddziałującym na stawy, mięśnie i elementy tkanki łączne. Oprócz odczuwalnego pogorszenia jakości życia, może ona prowadzić do niepełnosprawności a nawet w skrajnych przypadkach do zgonu.
W 2016 roku przeprowadzono badanie kliniczne z udziałem 50 kobiet, gdzie uczestnicy otrzymywali 500 mg kwercetyny lub placebo codziennie przez osiem tygodni. Reumatoidalne zapalenie stawów dotyka nawet 2-3 razy częściej kobiety niż mężczyzn, dlatego też badacze zdecydowali się zaangażować jedynie płeć żeńską.
Kwercetyna jest związkiem naturalnie występującym w dużych ilościach między innymi w owcach aronii, borówkach, porzeczkach, jagodach oraz też jabłkach. Należy do grupy związków bioflawonoidów, opowiadających między innymi za kolor owoców.
Analiza wpływu suplementacji wskazała, że kwercetyna znacznie zmniejszyła poranną sztywność, ból po aktywności, a także co istotne, poprawiła to w jaki sposób chorzy oceniali wpływ choroby na wykonywania codziennych czynności życiowych w minionym tygodniu. Zaobserwowane wyniki znalazły potwierdzenie w badaniach krwi jako zmniejszony poziom czynnika martwicy nowotworu alfa o wysokiej czułości (high-sensitivity tumor necrosis factor-α hs-TNFα). Czynnik hs-TNFα może być oceniany do oceny stopnia nasilenia choroby, gdyż jest on zaangażowany w proces chorobowy i bezpośrednio odpowiada między innymi za odczuwany ból.
Naukowcy spodziewają się, że za pozytywnym efekt kwercetyny na objawy RZS może odpowiadać jej aktywność jako antyoksydant. Niemniej, naukowcy zwracają uwagę na potrzebę dalszych badań, które pozwoliłyby zbadać jej wpływ na pacjentów długoterminowo czy też z większym natężeniem choroby.
Na podstawie: Javadi, F., Ahmadzadeh, A., Eghtesadi, S., Aryaeian, N., Zabihiyeganeh, M., Rahimi Foroushani, A., & Jazayeri, S. (2016). The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. Journal of the American College of Nutrition, 36(1), 9–15. https://doi.org/10.1080/07315724.2016.1140093