Udany urlop to nie tylko dobre hotele, szerokie piaszczyste plaże w słoneczne dni ale także charakter naszego wypoczynku. Na urlop wyjeżdżamy po to, żeby odpocząć, naładować baterie. Dążymy do tego, by nasz wypoczynek był optymalny. Na jego jakość wpływa nie tylko pogoda ale także w dużej mierze właściwa dieta, bogata w owoce, warzywa, która dostarcza nam nie tylko witaminy ale także substancje mineralne, niezbędne do funkcjonowania i odnowy naszego organizmu. Dobrze zbilansowana dieta jest w stanie przyspieszyć regenerację organizmu i zintensyfikować nasz wypoczynek. Nie bez znaczenia zostaje także aktywność ruchowa.
Niestety mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że należy suplementować te elementy, które utraciliśmy podczas wysiłku fizycznego, czy też po prostu w wyniku stresującego trybu życia. Jednym z takich czynników i pierwiastków, które powinniśmy nieustannie suplementować jest magnez. Dlaczego nawet w czasie urlopu jest on ważny? Ponieważ wpływa na nasze samopoczucie, tempo regeneracji organizmu oraz poprawia jakość naszego snu.
Na rynku suplementów diety występuje wiele jego postaci związków magnezu. Niezależnie od formy w jakiej go przyjmujemy, magnez powinien być uzupełniany wraz z towarzyszącą mu witaminą B6, która poprawia jego wchłanianie.
Pamiętajmy, że magnez powinien być suplementowany nie dlatego, że zmienił się człowiek ale dlatego, że zmieniły się czasy w jakich on egzystuje.
W dużym stresie, w biegu spożywamy wiele posiłków, które pozbawiają nas magnezu. Wystarczy wspomnieć o takich produktach jak na przykład kawa, niektóre rodzaje wysoko przetworzonego jedzenia czy alkohol, które wpływają na utratę w naszym organizmie tego mineralu.
Na rysunku pierwszym przedstawiono porównanie najbardziej powszechnych form magnezu, które służą do jego suplementacji. Jak widać, większość z nich może mieć także pewne działania niepożądane. A zatem wybierając suplement diety warto kierować się także tym, co dodatkowo może wnosić dana forma magnezu dla naszego organizmu. Tlenek magnezu na przykład ze względu na niską wchłanialność nie tylko nie poprawi jakości naszego snu ale może on także powodować niepożądaną reakcję ze strony naszego układu pokarmowego.
Przygotowane na podstawie: Walker A.F., Marakis G., Christie S., Byng M.Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91.
Niezależnie od tego jaką formę magnezu stosujemy na co dzień, dostarczać warto go także na wakacjach, bo będzie ona wpływa na nasze samopoczucie oraz na to jak szybko się zregenerujemy.
Jeśli zaś chodzi o dostępne na rynku formy magnezu to czy będziemy suplementować go w postaci węglanu magnezu, siarczanu magnezu czy różnego rodzaju innych pochodnych magnezowych to warto zwrócić uwagę na to, że nie liczy się tylko ilość magnezu w dawce. W rzeczywistości działa na nas nie ta ilość którą przyjmujemy tylko ta, która jest wchłaniana przez nasz organizm, czyli jest przyswajana. Na rysunku drugim przedstawiono porównanie przyswajalności:
J Am Coll Nutr. 1990 Feb;9(1):48-55. Lindberg J.S., Zobitz M.M., Poindexter J.R., Pak C.Y. oraz Schuette S.A., Lashner B.A., Janghorbani M. JPEN J. Parenter. Enteral. Nutr. 1994 Sep-Oct;18(5):430-5.
Jak widać na drugim rysunku, bardzo wysoką przyswajalnością w stosunku do prostych pochodnych nieorganicznych charakteryzują się pochodne chelatowe, nie tylko magnezu ale także żelaza i cynku. Przykładem tego jest glicynian magnezu czyli połączenie jonów magnezu, które są niezbędne dla naszego organizmu z aminokwasem: glicyna.
Aminokwasy wchodzą w skład białek czyli budują nasz organizm. A zatem są one substancjami, które naturalnie występują w naszym organizmie.
Warto zwrócić uwagę na Glicynian magnezu. Pomimo tego, że przyjmujemy go w mniejszej dawce w przeliczeniu na ilość jonów magnezu znacznie lepiej wchłania się on i w inny sposób jest metabolizowany.
Formy zawarte w chelatach, znacznie lepiej nadają się do szybkiego i wydajnego uzupełniania magnezu w naszym organizmie. Dzięki połączeniu magnezu z aminokwasami formy te są także bezpieczne dla naszego organizmu i łatwo rozpoznawalne, ponieważ substancje mineralne przyjmowane w warzywach czy owocach także są zazwyczaj chelatowene przez białka i aminokwasy. A więc chelat jest to coś co nasz organizm doskonale rozpoznaje i przyswaja.