Beta-Glukan drożdżowy to immunologiczny polisacharyd ze ścianek komórkowych drożdży. Wytwarzany jest przy użyciu technologii bioinżynierii poprzez autolizę, enzymolizę, rozerwanie ściany komórkowej, rafinację i suszenie rozpyłowe.
Wykazano, że beta-1,3- (D) glukan z wiązaniem beta-1,6-glukanowym wyekstrahowanym ze ściany komórkowej drożdży, działa jako silny niespecyficzny aktywator odporności.
- Wykazuje właściwości antynowotworowe
- Chroni przed infekcją
- Reguluje poziom lipidów we krwi
- Poprawia funkcjonowanie jelit
- Zabezpiecza przed szkodliwym promieniowaniem
- Stymuluje makrofagi układu odpornościowego
- Hamuje wolne rodniki w organizmie
Zasada działania
Struktura ściany komórkowej drożdży
Beta-glukan drożdżowy stymuluje specyficzne aktywacje komórek odpornościowych, takich jak: makrofagi, granulocyty, komórki NK i pobudza układ immunologiczny do wydzielania cytokin w celu wzmocnienia układu odpornościowego.
Ponadto beta-glukan z drożdży pełni funkcję błonnika pokarmowego, który może poprawiać funkcjonowanie jelit i zmniejszać poziom lipidów we krwi oraz cholesteroIu.
Dlaczego beta-glukan od Advantic?
Beta-glukan pochodzi z drożdży piekarniczych
Wagowo średnia masa cząsteczkowa Saccharomyces cerevrsrae wynosi 81 KDa. Podczas złożonego procesu oczyszczania w dużym stopniu usuwane są inne składniki komórki, takie jak białka, lipidy, kwasy nukleinowe, minerały i mannany.
- Drożdże piekarskie Saccharomyces cerevisiae są hodowane w czystej postaci w melasie z trzciny cukrowej. Z tego względu produkty ekstraktu mają mniej zanieczyszczeń, ładny wygląd i lepszy zapach w porównaniu z beta-glukanem pochodzącym z innych surowców.
- Unikalny proces fermentacji zapewnia odpowiednią grubość ściany komórkowej drożdży, co prowadzi do wysokiej wydajności produkcji beta-glukanu.
- Stabilna jakość produktu.
Wyższa czystość beta glukanu, lepszy efekt immunologiczny.
- Nieoczyszczona ściana komórkowa drożdży, zawierająca 20% beta-glukanu, nie wiązałaby się z receptorami na powierzchni komórek jelitowych i nie miałaby oczywistego efektu immunologicznego.
- β-Glukan o niskiej czystości zawiera duże ilości zanieczyszczeń popiołem, tłuszczem, białkiem i mannozą oraz innymi składnikami polisacharydowymi, które poważnie zmniejszają rozpoznawanie receptorów β1,3 / 1,6 glukanu.
- β-Glukan od Advantic przeszedł łagodną obróbkę. Dzięki czemu usunięte są duże zanieczyszczenia i pozostawiona jest integralność strukturalna β- 1,3 / 1,6 glukanu. Zawartość β-Glukanu wynosi ponad 85%.
- Różne metody i narzędzia do testowania: zawartości i struktury za pomocą HPLC, H-NMR, GC-MS zgodnie ze standardami jakości USP.
Certyfikaty jakości
- Sedex
- ISO 22000
- BRC
- HALAL
- KOSHER