BADANIA I ROZWÓJ: Umowa z Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego.

Z przyjemnością informujemy, iż w listopadzie bieżącego roku została zawarta umowa o powołaniu konsorcjum naukowo-przemysłowego pomiędzy Advantic Sp. z o.o. oraz Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego. Umowa została podpisana przez Michała Wójcika i Rafała Kuchnika reprezentujących spółkę Advantic oraz Panią prof. dr hab. Ewę Bulską, reprezentującą Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW. W ramach umowy, podjęta zostanie…

Szczegóły

SMAKI I AROMATY: Czy jest możliwe zachowanie wyraźnego smaku potraw, podczas eliminowania z nich soli? Pewnym rozwiązaniem jest bogactwo substancji zawartych w drożdżach.

W niektórych regionach Stanów Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii, takich jak Staffordshire, czy West Midlands bardzo popularnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, w szczególności kanapek jest smarowidło Marmite. Jest to przysmak bezpośrednio otrzymywany z drożdży i pozwala wzmacnia smak potraw, w których jest wykorzystywany. Dodatkowo jest to składnik, mający pochodzenie naturalne i bogate wartości odżywcze. Oprócz…

Szczegóły

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI: Ustawa akrylamidowa – jak skutecznie walczyć z poziomem rakotwórczego akrylamidu w żywności.

Akrylamid – podstawowe informacje Akrylamid jest substancją, która powstaje podczas obróbki cieplnej produktów spożywczych, zawierających wielocukry np. skrobie. Proces wytwarzania akrylamidów wiąże się z niedoborem wody w czasie reakcji zachodzących w powstawaniu produktów spożywczych. Przykładem produktów narażonych na powstawanie akrylamidów podczas obróbki cieplnej są płatki śniadaniowe, przekąski oraz wszelkie smażone w wysokiej temperaturze potrawy. Należy…

Szczegóły

DIETA I MINERAŁY: W wakacje też warto uzupełniać niedobory magnezu, a źródło suplementacji magnezu ma znaczenie.

Udany urlop to nie tylko dobre hotele, szerokie piaszczyste plaże w słoneczne dni ale także charakter naszego wypoczynku. Na urlop wyjeżdżamy po to, żeby odpocząć, naładować baterie. Dążymy do tego, by nasz wypoczynek był optymalny. Na jego jakość wpływa nie tylko pogoda ale także w dużej mierze właściwa dieta, bogata w owoce, warzywa, która dostarcza…

Szczegóły